YÖK’ten Yapay Zeka ve Dijital Programlarda Büyük Artış

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Bu sene 20 üniversitemizde 70’i aşkın yapay zeka ve dijital temelli program açtık. Tam doluluk oranı ile bu yıl bu programlar hizmet vermeye başladı” dedi.

2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantılarının beşincisi İstanbul Medeniyet Üniversitesinde gerçekleştirildi. Programa, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu katılırken Marmara ile Orta ve Batı Karadeniz bölgelerindeki 37 üniversitenin rektörleri ve temsilcileri de yer aldı. YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada dijital ve yapay zeka temelli programı bulunan üniversite sayısının 20’den 70’e çıkarılacağını duyurdu. Özvar, yükseköğretim alanında Türkiye’nin yapay zeka temelli programlara en hızlı reaksiyon veren ülkelerden olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Stanford Üniversitesinin her yıl düzenli olarak neşrettiği indekste yükseköğretimde yapay zeka temelli programları yükseköğretime en hızlı adapte eden üç ülkeden bir tanesi olarak Türkiye anılmaktadır. Bu sene 20 üniversitemizde 70’i aşkın yapay zeka ve dijital temelli program açtık. Tam doluluk oranı ile bu yıl bu programlar hizmet vermeye başladı. Bu sene 50 üniversitemizde daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacağız. 20 üniversitemizde eğitim öğretime bu yıl başlanmıştı. Böylece dijital ve yapay zeka tabanlı program açan üniversite sayısını 20 artı 50, toplamda 70’e çıkartmış olacağız. ve bu alanda cesur adım atmaktan da geri kalmayacağız.”

‘SAYISI ARTMAYA DEVAM EDECEK’

Özvar, yeni açılan programlarla programların dönüşümünü zamana yaymak ve istihdama duyarlılığı azalan programlar yerine bu yeni programları ikame etmek istediklerini belirterek “Bu belki de Türk yükseköğretimin en önemli projelerinden bir tanesi olacaktır. Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağına inandığımız bu programların sayısını, kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğiz. Ayrıca meslek yüksekokullarımızı ve programlarını da gözden geçirdiğimizi sizlerle paylaşmak isterim. Siber güvenlik meslek yüksekokulu programları, son birkaç yıl içerisinde en başarılı meslek yüksekokulları sıralamasında belki birinci geliyor şu anda” dedi.

‘SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE İSTİŞARE EDEREK MÜFREDATLARI GÜNCELLİYORUZ’

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, eğitim ve sektör ihtiyaçları arasında çıkabilecek uyumsuzluğa karşı Yükseköğretim Kurulu olarak hızla harekete geçtiklerini söyledi. Özvar, “Yükseköğretim Kurulumuz geçtiğimiz yıllardan itibaren birtakım önlemleri hayata geçirmeye başlamıştır. Bu önlemlerin başında, yeni ortaya çıkan ve ihtiyaç duyulan yetkinliklerin öğrencilerimize kazandırılması amacıyla, üniversitelerimizi ön lisans, lisans ve lisansüstü program müfredatlarını sektör temsilcileriyle istişare halinde güncellemeleri yönünde teşvik etmek ve yönlendirmek bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

‘OSB’LERDE MYO UYGULAMALARI İSTİHDAM ODAKLI EĞİTİME GÜZEL ÖRNEKLER’

Özvar, “Bunun yanında aldığımız bir diğer önlem, işgücü piyasalarında istihdamı kolaylaştırma hedefiyle, üniversitelerimiz tarafından sunulan staj ve işyeri uygulama imkan ve sürelerinin hem genişletilmesine hem de çeşitlendirilmesine destek vermektir. OSB’lerde MYO uygulamaları bu bakımdan güzel birer örnek olarak anılabilir. Sektörün beklentilerini karşılamak üzere tematik MYO’ların desteklenmesi, yeni becerilerin kazandırılması için uygulamaya alınan bir başka model olmuştur” dedi.

‘ÜNİVERSİTELERİMİZİN ULUSLARARASI SIRALAMALARDAKİ YÜKSELİŞİ MOTİVE EDİYOR’

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) 2025 Alan Bazlı Dünya Üniversiteler Sıralamasında Türkiye’nin yükseköğretim alanında elde ettiği mesafeyi ortaya koyduğunu söyledi. Özvar, “THE 2025 sıralamasında eğitim bilimlerinde 35, mühendislikte 26, tıp ve sağlıkta 25, sosyal bilimlerde 24, işletme ve ekonomide 21, fen bilimlerinde 19, fizik bilimlerinde 18, bilgisayar bilimlerinde 17, sanat ve beşeri bilimlerde 11 ve psikolojide 5 üniversitemiz ilk 1000’e girmeyi başarmıştır. Ayrıca sıralamada değerlendirilen ana alanlardan 10’unda farklı üniversitelerimiz ilk 500’de kendine yer bulmuştur. Bunlar son derece memnuniyet verici ve bizleri gelecek için motive eden sonuçlardır” dedi.

Related Posts

68 işçi hastanelik oldu

İzmir’de bir seramik fabrikasında çalışan 68 işçi yedikleri yemekten zehirlendi.

Evli CEO ile müdür, Coldplay konserinde görüntülenmişti; şirket soruşturma başlattı: Davranış standardı belirlemeleri beklenirdi

Evli CEO ile müdür, Coldplay konserinde görüntülenmişti; şirket soruşturma başlattı: Davranış standardı belirlemeleri beklenirdi

Sel sularının içinde yayın yapan muhabir akıntıya kapıldı

Pakistan’da muson yağmurlarının yol açtığı seller nedeniyle ülkede 159 kişi hayatını kaybetti, en az 300 kişi de yaralandı. Felaketin boyutu her geçen gün ağırlaşırken sel sularının içinde yayın yapan muhabir akıntıya kapıldı. Suyun kuvvetiyle savrulan muhabir, “Görüyorsunuz su beni itiyor. Burada durmak çok zor. Kendimi güvene almalıyım” ifadelerini kullandı.

Bolu’da örtü yangını! Alevler kontrol altına alındı

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde, tarım arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan örtü yangını, ekiplerin hızlı müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alındı.

Murat Çalık hastanede mahkumlar koğuşunda, annesi kapıda nöbette

İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Çalık, mahkumlar koğuşu penceresinde görüntülendi; Çalık’ın annesi hastanenin önünde bekliyor.

Sözleşmeli Erler Meclis gündeminde: İzin yok, tazminat yok

Türkiye’nin dört bir yanında fedakarca görev yapan sözleşmeli askerler, vatan savunmasının bel kemiğini oluştururken, özlük hakları konusunda önemli mağduriyetler yaşıyor.