The Guardian analizi: Erdoğan, Trump ile yeni bir dostluk kurabilir mi?

T24 Dış Haberler

Britanya merkezli The Guardian gazetesi, Orta Doğu’daki son gelişmeler ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta olası çözüm iddiaları gündemdeki yerini korurken Türkiye’nin konumu hakkında bir analiz yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yılı aşkın bir süredir “Batı, Rusya ve Çin arasında ince bir çizgide” ilerlediğini ve Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında “her iki tarafa da yardım ederek kazanç sağladığını” yazan Paul Taylor, analizinde Ankara ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Doğu Akdeniz ve Körfez’de askeri erişimini ve etkisini genişletti; Afrika, Orta Asya ve Batı Balkanlar’da yumuşak gücünü yaydı ve önemli bir ulusal savunma sanayii kurdu.”

“Yeni ABD yönetimi, Türkiye’nin kendine güvenen bir orta güç haline geldiğinin farkında”

“İkinci Trump döneminde Erdoğan jeopolitik akrobasisini sürdürebilir ve bundan fayda sağlayabilir mi?” sorusunun yöneltildiği analizde Trump’ın yeni döneminin Türkiye için fırsatlar ve riskler barındırdığı ifade edildi. Taylor, şu ifadeleri kullandı:

“İnsan hakları, medya özgürlüğü ve devletin ele geçirilmesi konularındaki kötü sicili nedeniyle Erdoğan’ı karantinada tutma olasılığı Joe Biden’dan daha düşük olan, ancak İsrail’e yönelik bombastik düşmanlığı ve Hamas’a verdiği destek konusunda daha sert olabilecek değişken bir ABD liderinin dönüşünde Türkiye için fırsatlar ve tuzaklar var.

Erdoğan, Biden döneminde Beyaz Saray’a hiç kabul edilmedi ve ilişkiler soğuktu, oysa Trump hala telefonlarını kabul ediyor. Yeni yönetim Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun kesişme noktasında stratejik bir konuma sahip olan ve Karadeniz’e erişimi kontrol eden 85 milyon nüfuslu Türkiye’nin, Orta Asya’dan Afrika ve Arap dünyasına uzanan etkisiyle önemli ve kendine güvenen bir orta güç haline geldiğinin farkında.”

Türkiye ile İsrail’in Suriye’de çıkar çatışması yaşayabileceğinin ifade edildiği analizde “ABD-Türkiye ilişkileri için belki de en büyük risk, Türkiye ile İsrail’in Suriye’de doğrudan karşı karşıya gelme olasılığıdır” denildi.

İki ülkenin Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra oluşan güvenlik boşluğunda Suriye’de komşu olduğuna dikkat çekilirken, Türkiye Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Mustafa Aydın’ın gazeteye yaptığı açıklamaya yer verildi. Aydın, İsrail ile Türkiye’nin karşı karşıya gelme olasılığının ABD’nin amaçlarına da gölge düşürebileceğini söyledi. Aydın, İsrailli politikacıların giderek artan bir oranda Türkiye’den bir tehdit olarak bahsettiğini, bazı Türk askeri analistlerinse İsrail’in Kürt militanlarla gizli iş birliği yaparak Ankara için bir tehdit haline gelebileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

Analizde, İsrail ile Türkiye çatışmasının ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu’yu yatıştırma ve kaosu bitirme planlarını mahvedebileceği yorumu da yapıldı.

Related Posts

Gazze’de bir bebek daha açlıktan öldü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve abluka nedeniyle yeterince beslenemeyen bir bebek daha hayatını kaybetti.

Kene ilaçları toplatılıyor! Acil iade çağrısı yapıldı

Fransa’da satılan bir kene ilacının içinde insan sağlığına zararlı kimyasal tespit edildi. Ürün üretici firma tarafından geri çağırıldı.

Texas’taki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 82’ye yükseldi: 41 kişi kayıp

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 82’ye yükseldi. Eyalet valisi Greg Abbott 41 kişinin daha kayıp olduğunu duyurdu. Ani sel felaketinde yaşları en küçük 8 olan onlarca genç kızın katıldığı bir yaz kampına ulaşmış onlarca küçük ve genç kız sel sularına kapılmıştı.

Parkta ilişkiye giren iki genç gözaltına alındı

İstanbul Florya Atatürk Ormanı’nda iki gencin kamusal alanda ilişkiye girdiği video sosyal medyada gündem olurken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile çiftin gözaltına alındığı duyuruldu.

Trump Netanyahu’yu üçüncü kez ağırlayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de ateşkes sağlanması yönünde baskı yaptığı Netanyahu ile başkanlık görevine ikinci kez başladığı ocak ayından bu yana Beyaz Saray’da üçüncü kez bir araya gelecek. Söz konusu görüşme, Trump’ın İran’ın nükleer …

Erdoğan’dan, metan gazından şehit olan 5 asker için başsağlığı mesajı 

Erdoğan’dan, metan gazından şehit olan 5 asker için başsağlığı mesajı