Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İşten Çıkarmaya Sebep Olan Rapor Kullanımı

İş hayatında önemli bir konu olan, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı” çalışanlar arasında merak konusu. Özellikle sağlık sorunları yaşayan çalışanlar rapor aldıklarında işlerini kaybetme endişesi yaşıyor. Ancak bir çalışan ne kadar süre rapor alabilir? İşveren raporu işin aleyhine kullanabilir mi? Bu sorular milyonlarca çalışanın kafasını kurcalıyor.

İş hayatında uzmanlaşmış gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk’teki köşesinde bu konulara açıklık getirdi.

Hangi Durumlarda İş Akdi Sonlanır?

İş Kanunu’na göre, işverenin sağlık sorunları nedeniyle işçiyi işten çıkarabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Çalışanın sürekli olarak işe gelememesi ya da engelli durumda olması işverene iş akdini feshetme hakkı tanımaktadır. İş akdini sonlandırabileceği bir diğer durum ise sık sık rapor kullanımının iş yerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.

Peki, çok sık rapor kullanımından ne anlaşılır? Bir işçinin rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa, işveren iş akdini sonlandırma hakkına sahiptir. Ancak, rapor süresi bu süreyi aşmasa bile işçi işten çıkarılabilir: Özellikle iş ortamında olumsuzluklar ortaya çıkıyorsa…

İhbar Süresine Uymak Zorunda Değiller

İşçinin devamsızlık süresi, işverenin fesih hakkını da etkilemektedir. Örneğin, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için rapor günü 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiştir. İşveren bu süreleri aştığında ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Rapor nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, işçiler bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İş akdinin haksız yere feshedildiğini düşünen işçiler işe iade davası açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılan işçinin sık sık rapor kullanımının iş yerinde düzensizlik yarattığını kanıtlayan somut deliller talep etmektedir.

Related Posts

Şimşek duyurdu: İstanbul’daki kamu hastaneleri güçlendirilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli bir finansman anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Şimşek’in duyurduğuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında 740 milyon dolarlık uzun vadeli finansman anlaşması imzalandı …

PPK metninde kritik ifade değişikliği ne anlama geliyor? Eski başekonomist açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın 4. faiz kararını açıkladı. Merkez, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49’da tutan Merkez …

Zonguldak’ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti

Zonguldak’ta 2024 yılı Aralık ayı verilerine göre sosyal güvenlik kapsamında olan 584 bin 764 kişiden 180 bini aşkın kişi SGK kapsamında aylık alırken, 149 bin 557 bin kişi de SGK kapsamında aktif olarak çalışıyor.

Aile hekimlerinden alınacak sağlık raporları artık ücretli

Türkiye’de milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyecek önemli bir değişiklik gerçekleştirildi. 15 Haziran 2025 tarihinden itibaren, aile hekimlerinden alınacak çeşitli sağlık raporları için ücret uygulaması başlatıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile, birçok rapor artık belirli bir ücret karşılığında verilecek.

Akaryakıt fiyatları gece yarısı zamla değişti: Motorin 50 TL’yi aştı

17 Haziran 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına ortalama 1 lira 75 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlarla birlikte Ankara, İzmir ve bazı şehirlerde motorinin litre fiyatı 50 TL’nin üzerine çıktı. İşte 17 Haziran güncel akaryakıt fiyatları…

Diplomalı işsizler İŞKUR kuyrugunda

İşsiz sayısı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, 2 milyon 161 bin 561 kişi iş arama kuyruğunda ve bunların 4’te 1’i üniversite mezunu diplomalılardan oluşuyor.