Mühendis ve öğretmen çift, topraksız tarım üreticisi oldu

İstanbul’da Yaşayan Çift, Topraksız Tarım İle Hayallerini Gerçekleştirdi

İstanbul’da yaşayan 20 yıllık harita mühendisi Cevahir Kaşkır ile 20 yıllık coğrafya öğretmeni Özge Yaman Kaşkır, şehrin yoğun temposundan kurtulmak ve farklı bir alanda çalışmak istediler. Bu doğrultuda topraksız tarıma ilgi duyan çift, Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden destek alarak İzmir’in Urla ilçesinde 80 metrekarelik alana tam otomasyonlu bir tesis kurdu. Tesis, taze fesleğen, reyhan, limon aromalı fesleğen, anason aromalı fesleğen, kuzukulağı, kanlı kuzu kulağı, kale marulu, mizuna marulu, kişniş ve pak choi gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağlıyor.

‘Birçok Ürünü Aynı Anda Yetiştirebiliyoruz’

Cevahir Kaşkır, tesisin işleyişi hakkında bilgi vererek, “Tarım ve ormam müdürlüğünden aldığımız destekle tesisimizi kurduk. 80 metrekarelik alanda 5 katlı raflı sistemle 13 bin köklük kapasitemiz bulunmakta. Reyhan, fesleğen, kuzukulağı, muzina marulu ve kanlı kuzukulağı gibi çeşitli ürünleri aynı anda yetiştirebiliyoruz. Tesisimiz Ege Bölgesi’nde benzeri olmayan kapalı, dikey ve tam otomasyonlu tarımı gerçekleştirmekte. Bizim için önemli olan ürünleri doğrudan restoranlar ve şeflere ulaştırarak aracısız bir şekilde satmak” dedi.

‘Mutluyum, Bir Şeyler Üretiyorum’

Kaşkır, tarımla uğraşmanın kendisine huzur verdiğini belirterek, “Tohumların ekilmesi, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi bana mutluluk veriyor. Bu süreç benim için bir nevi rehabilite edici bir etkiye sahiptir. Üretim yaparken kendimi gerçekten mutlu hissediyorum. Herkese böyle bir deneyim yaşamalarını tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

‘Kuzularım Diye Seviyorum’

Özge Yaman Kaşkır ise, topraksız tarım fikrinin kendisine ait olduğunu ve bitkilerle ilgilenmenin onu mutlu ettiğini ifade etti. “Ürettiğiniz bitkilerin büyüyüp gelişmesini görmek gerçekten insanı mutlu ediyor. Bitkileri sevmek ve onlara bakmak, onları çocuklarım gibi hissetmemi sağlıyor. Bu işten aldığımız keyif gerçekten tarif edilemez” diyerek duygularını dile getirdi.

Urla’da bulunan tesisleri ile gastronomi alanında önemli bir merkez haline gelen çift, ürettikleri ürünleri doğrudan şeflerin talepleri doğrultusunda yetiştirerek son tüketiciye ulaştırıyor. Kendi birikimleriyle hayata geçirdikleri topraksız tarım projesi, hem çifte hem de tüketicilere benzersiz bir deneyim sunuyor. (DHA)

Related Posts

Kamu bankaları sadece 3 ayda reklama 1.3 milyar lira harcadı

Kamu bankalarının 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin mali raporları yayımlandı. Ocak-Mart döneminde Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın toplam reklam ve ilan gideri 1 milyar 378 milyon 626 bin TL’ye ulaştı.

Özelleştirme İdaresi 3 ildeki taşınmazların satışını onayladı

Özelleştirme İdaresi 3 ildeki taşınmazların satışını onayladı

Mart ayında 1,78 trilyon TL tutarında ödeme kartla yapıldı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Nisan ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 1,78 trilyon TL oldu.

Altın fiyatları tepe taklak! Baş aşağı gitti

Altın fiyatları, küresel piyasalardaki jeopolitik risklerin ve siyasi belirsizliklerin azalması, ayrıca ABD-Çin ticaret savaşlarına dair endişelerin yatışması ile birlikte hızlı bir düşüş eğilimine girdi. Yatırımcıların güvenli liman arayışını ikinci …

Ünlü restoran zinciri iflasın eşiğinde: Alacaklılar sıraya girdi

Bitki temelli sağlıklı menüleriyle bilinen ünlü restoran zinciri Planta, ekonomik zorlukların gölgesinde iflas koruma başvurusu yaptı. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırmak için mahkemeye başvurdu.

Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İş yaşamına dair milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı”. Özellikle sağlık sorunları yaşadıklarında rapor almak durumunda kalan çalışanların işsiz kalma kaygısı taşıyor. Bir …