Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Postmenopozal Kanama ve Önemi

Postmenopozal kanama, son adet dönemi üzerinden en az bir yıl geçtikten sonra meydana gelen kanama olarak tanımlanmaktadır. Bu durumu detaylarıyla açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural’a göre, postmenopozal kanama şikayeti olan hastaların dikkatle değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kanama, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların ilk belirtisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın sebeplerinden birinin endometriyal atrofi olduğunu belirtiyor. Östrojen azalması nedeniyle rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlaşması olarak tanımlanan bu durum dışında östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarından kaynaklanan polip, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da postmenopozal kanamanın sebepleri arasında yer almaktadır.

‘Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!’

Prof. Dr. Ural, menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların izlemesi gereken adımları da açıklıyor. Bu adımlar arasında detaylı bir jinekolojik muayene, ultrasonografi ile rahim iç duvarının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekliliği yer almaktadır.

Menopoz sonrası kanamanın asla olağan bir durum olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, kanser olasılığını elemek için postmenopozal kanama durumunda tanı yöntemlerinin hızla uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor.