Mart ayında 1,78 trilyon TL tutarında ödeme kartla yapıldı

Bankalararası Kart Merkezi Nisan Ayı Kartlı Ödeme Verilerini Açıkladı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Nisan ayına ait kartlı ödeme verilerini duyurdu. Nisan ayında, 1,78 trilyon TL tutarında 1,60 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleşti. Mağaza içi kartlı ödemelerin %80’i temassız olarak yapıldı. İnternetten yapılan kartlı ödeme tutarı ise geçen yıla göre %78 artarak 545,4 milyar TL’ye yükseldi.

Kart Sayıları İstatistikleri

Nisan ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 133,2 milyon, banka kartı sayısı 212,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,1 milyon adede ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre kredi kartı sayısında %9, banka kartı sayısında %11 ve ön ödemeli kart sayısında %8 artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 446,3 milyon adede yükselerek önceki yıla göre %10 artış gösterdi.

Kartlı Ödeme Tutarı Değişimi

Nisan ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı bir önceki yıla göre %58 artarak 1.783,3 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin %85’i, banka kartlarıyla yapılan ödemelerin %13’ü ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerin ise %2’si gerçekleşti.

Kartlı Ödeme İşlem Adedi Gelişimi

Nisan ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla toplamda 1,60 milyar adet kartlı ödeme gerçekleşti. Kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin %57’si, banka kartlarıyla yapılan işlemlerin %38’i ve ön ödemeli kartlarla yapılan işlemlerin ise %5’i oluşturdu.

İnternetten Kartlı Ödeme Trendleri

İnternetten yapılan kartlı ödemeler geçen yıla göre %78 artarak 545,4 milyar TL’ye ulaştı. İnternet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise %30 olarak gerçekleşti. Ayrıca, internetten yapılan kartlı ödeme adedi %11 artarak 225,2 milyon adede yükseldi.

Temassız Ödeme İşlemleri

Nisan ayında temassız ödeme adedi geçen yıla göre %13 artarak 1.067,2 milyon adete ulaştı. Temassız ödeme tutarı ise geçen yıla göre %59 artarak 567,2 milyar TL’ye ulaştı. Mağaza içi kartlı ödemelerin %80’i temassız olarak gerçekleşti.

Related Posts

Altın fiyatları tepe taklak! Baş aşağı gitti

Altın fiyatları, küresel piyasalardaki jeopolitik risklerin ve siyasi belirsizliklerin azalması, ayrıca ABD-Çin ticaret savaşlarına dair endişelerin yatışması ile birlikte hızlı bir düşüş eğilimine girdi. Yatırımcıların güvenli liman arayışını ikinci …

Ünlü restoran zinciri iflasın eşiğinde: Alacaklılar sıraya girdi

Bitki temelli sağlıklı menüleriyle bilinen ünlü restoran zinciri Planta, ekonomik zorlukların gölgesinde iflas koruma başvurusu yaptı. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırmak için mahkemeye başvurdu.

Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İş yaşamına dair milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı”. Özellikle sağlık sorunları yaşadıklarında rapor almak durumunda kalan çalışanların işsiz kalma kaygısı taşıyor. Bir …

Dev yatırım bankasından kritik uyarı: Türk bankaları için yeni riskler kapıda!

Fitch, Türk bankacılık sektörüne dair dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Raporda, piyasalarda süren dalgalanmaların ve politika değişikliklerinin yeni riskler doğurabileceği uyarısı yer aldı. Bankaların kârlılığına ilişkin temkinli bir iyimserlik dikkat çekti.

TÜİK mart ayı dış ticaret endekslerini yayımladı: Kalemler arası farklı seyir dikkat çekti!

TÜİK’in açıkladığı dış ticaret endekslerinde mart ayında ihracat ve ithalat kalemlerinde yön ayrışmaları yaşandı. Bazı ürün gruplarında artış görülürken, bazı kalemlerde gerileme kaydedildi.

Goldman Sachs’tan resesyon tahminine revizyon

ABD ve Çin’in karşılıklı olarak gümrük tarifelerini geçici süreyle düşürme kararı, küresel piyasalarda olumlu karşılandı. Goldman Sachs, ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalini yüzde 45’ten 35’e çekti, büyüme beklentisini ise iki katına çıkardı.