Likya Yolu’nda Sürdürülebilir Turizm Projesi

Türkiye’nin ortak olduğu ve Avrupa Birliği COSME Programı tarafından desteklenen Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi (DETOUR) Projesi kapsamında Likya Yolu’ndaki turizm alanındaki küçük işletmelere eğitim, mentorluk ve finansal destek sağlanacak.

Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’da pilot bölgelerde ilk adımları geçen yıl kasımda atılan projede saha çalışmalarına başlandı. Türkiye’de Antalya’dan Muğla’nın Fethiye ilçesine uzanan yaklaşık 520 kilometre uzunluğundaki Likya Yolu belirlendi. Likyalılar tarafından ticaret, askeri, insan ve hayvan ulaşımı amaçlı olarak kullanılan yolda, sürdürülebilir turizm hamlesi başlatıldı.

Yol üzerindeki otel, pansiyon, restoran, kamping ve rehberlik gibi alanlarda faaliyet gösteren küçük işletmeler, projeye dahil edildi. İlk etapta işletmeler proje hakkında bilgilendirilecek, işletmelerden kendilerini geliştirmeleri, sürdürülebilir turizm odaklı proje hazırlamaları istenecek ve uygun görülen projeler için işletmelere finansman desteği sağlanacak.

İşletmelere önemli bir fırsat sunan proje için Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce Kültür Rotaları Derneği ile Likya Yolu’nda kapsamlı çalışma yürütülüyor.

İşletmelere eğitim, dijital pazarlama ve finansman desteği

Kültür ve Turizm İl Müdürü Candemir Zoroğlu, AA muhabirine, projenin Akdeniz Bölgesi’ndeki yürüyüş rotalarındaki küçük işletmelerin kapasitesinin artırılmasını, sürdürülebilir turizme kazandırılmasını amaçladığını söyledi.

Projenin Türkiye, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’daki 4 yürüyüş rotasını kapsadığını anlatan Zoroğlu, Türkiye’de projenin dünyaca bilinen önemli yürüyüş rotası Likya Yolu’nda yürütüleceğini kaydetti.

Kendisini geliştirmek isteyen işletmeler için önemli fırsatlar sunulduğunu aktaran Zoroğlu, şunları söyledi:

“Sürdürülebilirlik önemli olgumuz. Likya Yolu’ndaki küçük işletmelerde sürdürülebilir turizmi sağlamak istiyoruz. KOBİ’lere dijital pazarlama, fiziki ortamlarının iyileştirilmesi, çevre duyarlılığı bilincinin geliştirilmesi konularında eğitim programları hazırlayacağız. Eğitim sonrası analiz yapıp, mevcut durumlarını ortaya koyacağız. İşletmelerden proje hazırlamalarını isteyeceğiz. Uygun görülen projelerin hayata geçirilmesi için maddi destekte bulunacağız.”

Projenin Likya Yolu’ndaki aile işletmeleri, seyahat acenteleri, tur rehberleri, restoranlar, kafeteryalar gibi küçük işletmeleri kapsadığını dile getiren Zoroğlu, “Yerelden kalkınmayı ve sürdürülebilir turizmin bölgede yayılmasını amaçlayan önemli bir proje. Bölge halkı ve işletmeler de bunu en iyi şekilde değerlendirecektir.” dedi.

Zoroğlu, 3 yıl sürecek proje için bilgilendirme faaliyetlerine başladıklarını bildirdi.

DETOUR Projesi partner kurumlarından Avrupa Via Francigena Yolları Birliği (European Association of the Via Francigena Ways) Koordinatörü Elena Dubinina, küçük işletmelerin güçlenmesine, kendi kapasitelerini artırmaya yönelik bir proje olduğunu belirtti.

Projenin 1 Kasım 2024’te başladığını ve 1 Eylül 2027’ye kadar süreceğini aktaran Dubinina, sürdürülebilir turizm açısından yararlı bir çalışma olacağını vurguladı.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘Uçan adam’ olarak hafızalara kazınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti

Katıldığı bir programda uçtuğunu iddia ederek ilginç hareketlerde bulunan ve bu yüzden ‘uçan adam’ olarak tanınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti. Ayrıca Yıldız’ın, “Havada durdum şahitlerim var.” repliği de sosyal medyada gündem olmuş ve uzun yıllar ününü sürdürmeye devam etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir