Kilis’te Yorgancılık Tehlikede

Kilis’in tescilli yorgan ustaları devlet desteği bekliyor

Kilis’in tescilli yorgan ustaları, asırlık mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mesleğin geleceğini tehdit eden çırak yetişmemesi ve düşük kazançlar, yorgan ustalarını endişelendiriyor.

Eskiden Kilis’te 50-60 kişinin çalıştığı yorgancılık mesleği, günümüzde sadece üç kişiyle sınırlı. Ustalar, zanaatin yaşatılabilmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Yorgan ustası Mustafa Yılmaz, “Kalfaların yanında çıraklar çalışırdı. Şimdi ise bir kalfa bile bulmak zor. 20 yıldır çırak yetiştiremiyoruz. Yorgancılık neredeyse yok olma noktasına geldi. Kilis’te üç yorgancı dükkanı kaldı, eskiden ise 50-60 civarıydı” diye konuştu.

Diğer bir yorgancı ustası İlhan Karataş ise mesleğin kıymetinin anlaşılmadığını belirterek, “Yorgancılık el becerisi ve sevgi gerektiren bir zanaattır. Ancak gençler bu mesleği tercih etmiyor. Zanaatımıza sahip çıkılmadığı sürece bu meslek tehlikeye girecek” açıklamasında bulundu.

Yorgancı ustası Karataş, bir yorganın çıkma süresinin modeline göre değiştiğini ve kazancının asgari ücretle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ifade etti. Kendini iyi hissettiği zamanlarda 22 bin TL’ye kadar kazanabildiğini ancak mesleğin zorlukları nedeniyle motivasyonunun önemli olduğunu aktardı.

Kilis’in yorgancılık mesleği adına umutlarını devlet desteğine bağlayan ustalar, mesleklerini geleceğe taşımak ve yaşatmak için devletin desteğini bekliyor. Yılmaz, “Yorgancılığı Avrupa’ya, Amerika’ya bile satabiliriz. Ancak destek almazsak, bu güzel meslek yok olabilir” dedi. – KİLİS

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir