Çözünebilir balıkçı ağı projesi TEKNOFEST şampiyonu oldu

TEKNOFEST KKTC: Çevre ve Enerji Teknolojileri Kategorisinde Yenilikçi Balıkçı Ağı Projesi Birinci Oldu

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 132 paydaş kurumun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST KKTC’de toplamda 13 farklı alt kategoride 6 teknoloji yarışması düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Toplam 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Araştırma Proje Yarışması’nın “Çevre ve Enerji Teknolojileri” kategorisinde birinci olan “PAGİT Spektrum: DEEPNETS” takımı, çözünebilir balıkçı ağı projesiyle dikkat çekti. Türkiye’den Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, danışmanları Mehmet Nuri Öğüt yönetiminde başarılı bir performans sergiledi.

Mikroplastik ve Atık Sorununa Yenilikçi Çözüm

Projenin geliştiricisi Hakan Çevik, denizlerdeki atıklar arasında balıkçı ağlarının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, deniz ve okyanus ekosistemlerinin bu atıklar nedeniyle tehlikede olduğunu belirtti. Takımın multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu biyobozunur malzemeden tasarlanan balıkçı ağı, su altında 6 ay içerisinde eriyerek doğal bir döngü oluşturuyor.

Bu yenilikçi çözüm sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden ve endüstriyel balıkçı ağlarından arındırılması hedefleniyor. Çevik, projenin ekibine duyduğu gururu dile getirirken, rektörleri Prof. Dr. Rana Kibar’ın desteğine teşekkür etti.

Related Posts

Filipinler’de havalimanında kaza:  Sürücü kalabalığa daldı

Filipinler’in başkenti Manila’daki Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı girişinde bir sürücünün aracıyla kalabalığa daldı. Kaza sonucu biri 4 yaşında kız çocuğu olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti.

Siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder için taziye mesajları

18 gündür tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder bugün toprağa verilecek. Önder için siyaset yelpazesinin farklı kesimleri başsağlığı mesajları paylaştı.

Amasya’da evlat dehşeti: Annesini bıçaklayarak öldürdü

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, tartıştığı oğlu tarafından bıçaklanan 60 yaşındaki kadın yaşamını yitirdi.

Piknikte oyun oynayan çocuk patlamamış top mermisi buldu

Bursa’da İznik Gölü sahilinde oyun oynayan 13 yaşındaki çocuk, Alman yapımı 1916 yılı üretimi olan patlamamış top mermisi buldu. Top mermisi daha sonra ekipler tarafından patlatılarak imha edildi.

Havuzda baygın bulunan 6 yaşındaki çocuk kurtarılamadı

İstanbul’dan, Sakarya’nın Sapanca’ya tatile giden ailenin 6 yaşındaki çocukları havuzda baygın halde bulundu. Babası tarafından havuzdan çıkarılan çocuk, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Özkan hayatını kaybetti

Kayseri’de Kocasinan Belediye Meclis üyesi Ahmet Turan Özkan hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir