Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

“`html

Kalbimizde ve zihnimizdeki haritalar, fiziki haritalardan çok daha derindir ve birbirine yakın.

Çünkü düşüncelerimiz ve duygularımız birbirine yakın; geleceğimizi birlikte inşa etme arzumuz da aynı. İkimizin siyasi geçmişi benzerlikler taşıyor.

İstanbul ile Kahire, Şam ile Beyrut, Bağdat ile İsfahan,

Bursa ile Bosna, Gazze ile kalplerimizin arasında hiçbir sınır yer alamaz, ki bu da gerçekleşemiyor.

TARİH VE COĞRAFYA, BİZİ DERİNDEN BAĞLADI…

Tarih ve coğrafya, bizleri derinden etkileyerek yeniden bir araya getiriyor; aynı vadiye, aynı haritaya yerleştiriyor. Bunu görebiliyor musunuz? Kimse bu gerçeği engelleyemiyor, değil mi? Burası büyük bir meydan okuma ve geleceğe dair yeni bir tarih yazılıyor, görüyor musunuz?

Geçmişte birlikte ödediğimiz bedeller ortak; Türkülerimiz, acılarımız ve sevinçlerimiz de öyle. Yaşadığımız travmalar, büyük sürgünler ve sakladığımız gözyaşları ise bizim ortak hikayemiz.

Bugün Gazze’de yaşadığımız Acı, 1917’de Gazze ve Kudüs’te hissettiğimiz acılara benziyor.

O YÜZYILLARIN HAYALİ YALANDI.

COĞRAFYA YENİ ZEMİNLER HAZIRLIYOR.

Bizlere dayatılan yüz yıllık sınırlar gerçeği yalan. Bizleri ayırmaya çalışan duvarlar ve içimizi kemiren yabancılıklar tamamen sahte. İnsanı kimlikler, siyasi rejimlerin dayatmaları küçük haritalar şeklinde yarattı, ama hepsi asılsız.

Güç, hafıza, duygu ve tarih, bizi yeni bir geleceğe hazırlıyor. Ancak bazıları, dışarıdan ve içeriden bu gelişmeyi engellemeye çalışıyor. Sürekli saldırılarla kirletiyor, kötülük tohumları ekiyorlar.

Bir tür “iç işgal” gibi, coğrafyamızı parçalayanlar, acımasız bir nefretle üzerimize geliyorlar.

“Türkiye olmasın, Yunan olsun” ya da “Türkiye yerine ABD olsun” sesleri yükseliyor.

Bu küstahlıklar, bir siyasi maskenin arkasında gizleniyor. İslamofobi ve Türkofobi cepheleri birleşiyor, 21. yüzyıla damga vuracak büyük bir dalgayı durdurmaya çalışıyor. Bilinen tüm silahlarını sahaya sürüyorlar.

BU AĞIR YÜK TÜRKİYE’NİN OMUZLARINDA…

HER HAREKETE BÜYÜK ÖFKE İLE YANIT VERİYORUZ!

Barış kuşağını ortaya çıkarmak, coğrafyanın kanlı tarihine son vermek ve kitlesel kaçırmalara maruz kalan ülkelerimizi ortak güvenlik alanına dönüştürmek Türkiye’nin sorumluluğudur. Tarihin ağırlığı tam olarak bizim zihinlerimizdedir.

Başka hiç kimse bu görevi üstlenemez. Türkiye’nin siyasi yapısı, önümüze bu zorluğu çıkardı. Bunun önüne geçecek bir yol yok. Tarih boyunca kaçmadık ve yine kaçmayacağız.

Bizler barış, onur, haysiyet, refah ve özgürlük alanlarını inşa etme seferberliği içerisindeyiz. Coğrafyayı güç haline getirmek için olduğumuz her şeyle savaşıyoruz. Bu doğrultuda atılan her adımı ve söylenen her sözü, karşıt tüm tutumları büyük bir öfkeyle yanıtlarız.

Çünkü bu öfkenin içinde Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale, Kudüs’ün işgali, Yemen ve Anadolu işgalleri gibi tüm acılar ve öfkeler mevcut. Büyük sürgünlerin, imha harekâtlarının anılarına ezilmekteyiz.

BİZLERİN TARİHİ NE Kİ, NESİLLER,

KUŞAKLAR BU YOLDA FEDAKARLIK YAPTI.

Bugünün çıkarları için bu öfkeyi ve acıları unutanlardan olmayacağız. O iki yüzlülerden hiç biri değiliz. Gerekirse coğrafyayı bir silah, haritayı taarruz aracı olarak kullanacak ve aklımız kadar yüreğimizi de ortaya koyacağız.

Kınamalara aldırmadan, modacıların akımlarına yönelmeden, siyasi ajandalara sıkışmadan, eğilip bükülmeden bu savaşı verenler, şimdiki zamanın kahramanları arasında yer alacak.

Bize emanet edilen makamların ve zenginliklerin çok ötesinde, kendimizi unutturacak bir hayalin, bir hedefin erleri olacağız. Bir ömür ne ki; bu yolda nesiller, ülkeler feda edildi.

GAZZE: AÇLIK SİLAHI, SABIR VE ONUR…

Gazze’de bir soykırım yaşadık. Bu felaket sona ermedi, hala devam ediyor. Açlık silahı, yüz binlerce insanı ölümle burun buruna getiriyor; biz sabrediyoruz.

Bebekler, çocuklar, kadınlar ve onurlu insanlar, tüm dünyaya karşı yokluklar içinde direniyorlar. Onların büyüklüğü, bizlerin yapmadıklarımızın altında ezilmemizdir.

Gazze, biziz. Kalbimiz kadar, şah damarımız kadar yakın. Bunu anladığımızda coğrafya ve tarih de bize ait olacak. Bu “Müslüman Soykırımı”na öfke duymayanlar, tarihin bu büyük yürüyüşünde hiçbir katkıda bulunamaz.

KIBRIS’TAN SURİYE NE KADAR YAKIN?

BU BÜYÜK YAPI BUGÜNÜN DEĞİL

YARININ HESABI NEDEN OLMASIN!

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen Teknofest’e katıldım.

Kıbrıs hükümet külliyesinden bakarken; Gazze’nin, Suriye’nin, Beyrut’un ve İsrail’in ne kadar yakın olduğunu düşündüm.

“Bu bina KKTC için değil, Kıbrıs’ın tamamı için büyük ve muazzam. Bu bina, bugünün değil yarının hesabı neden olmasın?” diye düşündüm.

YAKIN OLAN İSRAİL DEĞİL, BİZİZ!

İsrail, Lübnan’ın Türkiye sınırlarına saldırırken, herkes onların bu bölgelere yakınlığını tartışıyor. Ancak aslında yakın olan biziz. Bir karış toprağın ötesindeki yakınlık değil, Şam’ın, Beyrut’un ve Gazze’nin bizlerle olan bağıdır.

Ve KKTC’nin bizim için taşıdığı anlamı düşündüğümde, “Türkiye defol” diyenlerin ne kadar yabancı olduğunu fark ettim; Kıbrıs da bizim vatanımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Kıbrıs, Adalar da vatanımızın bir bütünüdür. Üstelik Kıbrıs bizim savunma hattımızdır, bir tür uçak gemisidir.

HARİTALARA TEKRAR BAKALIM!

Gazze ile Şam ile Beyrut, tek bir coğrafyadır. Hafızalarımızı canlandırmalıyız; haritalara tekrar göz atmalıyız. Kendi zihin haritalarımıza, gönül haritalarımıza, güvenlik haritalarımıza ve gelecek haritalarımıza bakmalıyız. Bugünkü hiçbir tartışma, siyasi ajanda veya önleyici bir komplo bizi bu düşünceden vazgeçiremeyecek. Hiçbir ucuz söylem bu gerçeği gizleyemez, unutturamaz.

MUCİZELERE İMZA ATANLAR…

Teknofest’in KKTC’de gerçekleşmesi belirli bir anlam taşıyordu. Savunma teknolojisinde mucizelere imza atanların orada bulunması ayrıca bir önem taşıyordu. Savaş uçakları ve SİHA’lar KKTC semalarında uçurulurken, bunun bir anlamı vardı.

Türkiye’nin Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesi, Gazze’yi sahiplenmesi, Lübnan’ı savunmak istemesi ve KKTC’deki meydan okuma düzenine dair bir anlam vardır. Burada bile bir coğrafya, bir tarih, bir gelecek planlaması, bir hazırlık süreci mevcuttur.

YÜZYILLAR DAYANAMADI, İSRAİL Mİ DAYANACAK?

Türkiye, İsrail’den gelebilecek olan her türlü anormalliğe karşı hazırlanmıştır. Her türlü “oldubitti”ye karşı tetiktedir. Bu yol için gereken ne varsa yapılacaktır.

Bu sabır testi, bölgesel bir sarsıntıya sebep olabilir ve böyle giderse yaşanacaktır. O zaman bu fırtına, kimleri silip süpürecek göreceğiz.

Böyle bir güç ve canlı coğrafya; kardeşlik ve ortaklığın gücü böylesine derindir ki, yüzyıllar buna dayanamadı. Peki, İsrail mi dayanacak?

19. ve 20. yüzyılda hafızalarımız silindi, ülkelerimiz yok edildi, fakat bu duygusal bağları yok edemedi. İki yüz yıldır yaşadığımız acı ve travmalar bu düşünceyi yok edemezken, İsrail bu güçlü bağı sıfırlayabilir mi?

BİR SONRAKİ TEKNOFEST

ŞAM’DA YAPILAMAZ MI!

BİR TEKLİF, NEDEN OLMASIN!

Bu imkansız. İlerleyen zaman, bunun ne kadar imkansız olduğunu herkese gösterecek. Tarihi meseleyi büyük güçler yazar. Coğrafyayı ise büyük aktörler belirler. Bizler, geçmişte dondurduğumuz tarihi parantezimizi çoktan kapatmış durumdayız. Bu durumu, içeridekiler de, İsrail de anlayacak. Siyasi tarihi boyunca en büyük mücadelelere ayarlanan bu mukavemet akışını algılamakta zorlananlar, 21. yüzyılı kaybedecektir.

Teknofest’in KKTC’de yapılması, zihnimizdeki haritanın bir yansımasıydı. Güç inşasının ve sembollerinin ilanıydı. O halde bir sonraki Teknofest’i Şam’da ya da Beyrut’ta gerçekleştirmeliyiz.

Harita böyle şekillenir. Coğrafya böyle korunur. Türkiye böyle bir ülkedir. Herkese bunu kabul ettirin. Bir düşünelim, neden olmasın!

“`

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘Uçan adam’ olarak hafızalara kazınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti

Katıldığı bir programda uçtuğunu iddia ederek ilginç hareketlerde bulunan ve bu yüzden ‘uçan adam’ olarak tanınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti. Ayrıca Yıldız’ın, “Havada durdum şahitlerim var.” repliği de sosyal medyada gündem olmuş ve uzun yıllar ününü sürdürmeye devam etmişti.

Ticaret Bakanı Bolat’tan enflasyon değerlendirmesi: İstikrarlı gerileme trendi devam ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TÜİK’in aylık yüzde 3,00 yıllık 37,86 olarak açıkladığı nisan enflasyon verilerini değerlendirdi. Bolat, “Enflasyondaki istikrarlı gerileme trendinin devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir