Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İşler Yavaşladı: Finansman Sorunu ve Diplomatik Gerilim

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da yaşanan gelişmeler endişe verici bir noktaya ulaştı. Siemens Energy’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar sebebiyle bazı kritik parça ihracatını durdurması, teknik aksamalara neden oldu. Ancak Reuters’ın bildirdiğine göre, asıl sorun finansmanda. Rosatom’un 7 milyar dolarlık fonu henüz aktarmaması nedeniyle üç reaktörün inşaatı askıya alındı.

Akkuyu’daki bu yavaşlamanın arkasında diplomatik bir gerilim olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Çin ile görüşmelere başlaması, Moskova’yı rahatsız etti. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinop projesini de kendilerine vermek istediğini açıklamıştı. Ancak Ankara, seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor.

Fidan Devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Haberlere göre Fidan, Akkuyu projedeki sorunların çözümü için destek talep etti. Aynı zamanda Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakerelere destek vermesini istedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan doğal gaz borcunun yaklaşık 27 milyar doları bulduğu iddia ediliyor. Ankara, bu borcun yeniden yapılandırılması için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Akkuyu’daki gecikmeler ve Sinop’un geleceği, Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni bir pazarlık sürecine işaret ediyor.

Japonya İstiyordu Vazgeçti

Sinop Nükleer Güç Santrali için ilk olarak Japonya ile görüşmeler yapılmıştı ancak Japon-Fransız konsorsiyumu projesinden maliyet artışı nedeniyle vazgeçti.

20 Milyar Dolarlık Proje Tamamlanamıyor

Akkuyu Santrali’nin çalışmaları 15 yıl önce başladı ve 2023’te tamamlanması planlanıyordu ancak gecikmeler nedeniyle sadece bir ünitenin inşaatı bitirilebildi.

Gecikmede Ambargo Etkili

Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar projeyi olumsuz etkiledi. Alman sanayi devi Siemens, federal hükümeti gerekli izinleri vermemekle suçladı.

Fiyatlar Dünya Ortalamasının Üzerinde

Akkuyu Santrali Türkiye’de ilk yap-işlet-devret projesi olacak. Türkiye, Rosatom’a enerji karşılığında kilowatt saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bu rakamın dünya ortalamasının 2-3 katı olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Şimşek duyurdu: İstanbul’daki kamu hastaneleri güçlendirilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli bir finansman anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Şimşek’in duyurduğuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında 740 milyon dolarlık uzun vadeli finansman anlaşması imzalandı …

PPK metninde kritik ifade değişikliği ne anlama geliyor? Eski başekonomist açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın 4. faiz kararını açıkladı. Merkez, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49’da tutan Merkez …

Zonguldak’ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti

Zonguldak’ta 2024 yılı Aralık ayı verilerine göre sosyal güvenlik kapsamında olan 584 bin 764 kişiden 180 bini aşkın kişi SGK kapsamında aylık alırken, 149 bin 557 bin kişi de SGK kapsamında aktif olarak çalışıyor.

Aile hekimlerinden alınacak sağlık raporları artık ücretli

Türkiye’de milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyecek önemli bir değişiklik gerçekleştirildi. 15 Haziran 2025 tarihinden itibaren, aile hekimlerinden alınacak çeşitli sağlık raporları için ücret uygulaması başlatıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile, birçok rapor artık belirli bir ücret karşılığında verilecek.

Akaryakıt fiyatları gece yarısı zamla değişti: Motorin 50 TL’yi aştı

17 Haziran 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına ortalama 1 lira 75 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlarla birlikte Ankara, İzmir ve bazı şehirlerde motorinin litre fiyatı 50 TL’nin üzerine çıktı. İşte 17 Haziran güncel akaryakıt fiyatları…

Diplomalı işsizler İŞKUR kuyrugunda

İşsiz sayısı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, 2 milyon 161 bin 561 kişi iş arama kuyruğunda ve bunların 4’te 1’i üniversite mezunu diplomalılardan oluşuyor.