Ortadoğu krizi Avrupa’yı vurdu! Gaz fiyatları uçuşa geçti

Avrupa Gaz Fiyatları İran-İsrail Geriliminden Etkilendi

13 Haziran’da İsrail’in İran’a yönelik saldırısının ardından başlayan gerilim, Avrupa’da gaz fiyatlarını da olumsuz yönde etkiledi. Avrupa’da gaz fiyatlarının yüzde 15 oranında arttığı belirtiliyor.

Orta Doğu Gerilimi Enerji Piyasalarını Sarsıyor

Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan Avrupa’ya doğal gaz ve petrol sevkiyatının ana yolunu oluşturuyor. Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Avrupa’nın enerji tedarikinde ciddi aksamalar yaşanabilir.

Orta Doğu’nun önemli LNG üreticileri olan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, ihracatlarının tamamını Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştiriyor. Bu durum, bölgedeki herhangi bir aksaklığın küresel enerji piyasalarını derinden etkileme potansiyeline sahip.

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla artan gerilim, Avrupa’nın Orta Doğu’dan LNG ithalatına bağımlılığını ve gaz fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Hem doğal gaz hem de LNG fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor.

Yüksek Seviyelerdeki Gaz Fiyatları Avrupa’yı Endişelendiriyor

Avrupa’da Hollanda merkezli TTF’de temmuz vadeli gaz kontratları son bir haftada yüzde 15 artış gösterdi. Gaz fiyatları, geçtiğimiz günlerde 31 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa, enerji arzının istikrarsızlığı nedeniyle endişe içinde.

Hürmüz Boğazı’nın kapanabileceği endişeleri fiyatlardaki artışın ana sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu durum, Avrupa’nın enerji güvenliğini riske atabilir ve gaz tedarikinde aksamalara yol açabilir.

Avrupa’nın enerji bağımlılığını azaltma çabalarına rağmen, yaşanan gerilim ve fiyat artışları, Avrupa’yı hala dış enerji kaynaklarına olan bağımlılığı konusunda endişelendiriyor.

Hürmüz Boğazı Kapanırsa Avrupa’nın LNG Tedariki Tehlikede

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma ihtimali düşük olsa da, bu durum gerçekleşirse Avrupa’nın LNG tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Avrupa’nın enerji piyasaları, bölgede yaşanan gerilimlerden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Ayrıca, Avrupa’da artan hava sıcaklıkları ve artan soğutma talebi, gaz fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Avrupa, enerji arzındaki belirsizlikler nedeniyle geleceğe dair endişeli.

Son olarak, bu hafta ortasında Hürmüz Boğazı’na girmeyen 7 LNG tankeri, bölgedeki riskleri ve belirsizlikleri göz önünde bulundurarak tedbirli bir şekilde hareket etti.

Related Posts

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

Türkiye Emekliler Derneği’nden 3 Temmuz öncesi kritik çağrı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini …

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiriyor: Yargıtaydan “tahliye taahhütnamesi” kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ev sahibi ile tahliye anlaşmazlığında, kira sözleşmesinden bir gün sonra imzalanan tahliye taahhütnamesinin, kiracının serbest iradesinin ürünü olduğuna hükmetti.

Altının dibi göreceği tarihi açıkladı: Böylesi görülmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2025 ve sonrası için emtia fiyat tahminlerini güncelledi. Jeopolitik riskler, ticaret savaşları, ek vergiler, yaptırımlar derken uluslararası düzeyde güvenli liman haline gelen altın, Fitch …

Avrupa borsaları savunma harcamaları gölgesinde yükseldi

Avrupa borsaları, haftanın dördüncü işlem gününü genel olarak yükselişle tamamlarken, Fransa’da düşüş yaşandı. Avrupa’nın gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,09 artarak 537,48 puana çıktı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 primle 8.735 …

Türkiye’den Gazze’ye toplam 101 bin 271 ton insani yardım malzemesi gönderildi

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürürken insani yardımın da Gazze’ye geçişine sınırlı olarak izin veriyor. İsrail bombardımanında binlerce sivil hayatını kaybederken, hayatta kalanlar da yardımlarla yaşam mücadelesi veriyor. Gazze’ye …