Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

Sağlık Meslek Örgütleri: Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödemeleri Kısında Yeni Maaş Kesintileri Gündemde

Sağlık meslek örgütleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin altıncı ayında yeni maaş kesintilerinin gündemde olduğunu açıkladı. Yönetmelik nedeniyle aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinde bu ay yüzde 5 ile 10 arasında azalma bekleniyor.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının tepkisini çeken “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin eleştiriler devam ediyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bu yana geçen 6 aylık süreci değerlendiren sağlık meslek örgütleri, performansa dayalı sisteme karşı çıkıyor ve haziran ayından itibaren yeni maaş kesintilerinin gündemde olduğunu duyurdu.

BirGün’ün aktardığına göre, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Uzman Dr. Derya Mengücük, yönetmeliğin hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından sıkıntı yarattığını belirtti. Mengücük, “İmkânsız hedef ve kriterler sadece çalışanları yıldırır. 6 ay geride kalırken karmaşa, belirsizlik ve haksızlık artmış görünüyor” şeklinde konuştu. Performans kriterlerinin belirlenme şeklinin şeffaf olmadığını belirten Mengücük, yönetmeliğin çalışanlarla hastaları karşı karşıya getirdiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerine zarar verdiğini vurguladı.

Mengücük, son dönemde bazı birimlerde hastaların haberi olmadan yapılan aktarımların sağlık çalışanlarının maaşlarına olumsuz etki yaptığını ifade etti. Ayrıca sabit ve emekliliğe yansıyan bir maaş talep ettiklerini belirterek, “Çok parçalı olmayan, güncel ekonomik gerçeklere uygun tek kalemde adil ücret talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu da yaptığı açıklamada, “Bu ay aile hekimlerinin, 6 ay boyunca aile sağlığı merkezine uğramayan kayıtlı nüfus nedeniyle ücret katsayısının düşürüleceği, ücretlerinin yüzde 5 ile 10 arasında azalacağını” belirtti. Açıklamada, yönetmeliğin masa başında hazırlandığı ve ödenmeyecek teşvik ücretleri içerdiği ifade edilerek, “İktidar ya da bakan değişikliğinde ilk değiştirilmesi gereken mevzuat bu olacaktır” denildi.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı