Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan: Mide Problemini Hafife Almayın!

Doç. Dr. Veysel Ersan, halk arasında sıkça duyulan ‘mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum’ gibi yaklaşımların aslında büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Doç. Dr. Ersan, “Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, başlangıçta hafif belirtilerle ortaya çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemez ve tedavi için geç kalmış olabilirler. Erken dönemde teşhis edilen bir safra kesesi taşı bile basit bir ameliyatla çözülebilirken, ertelendiğinde ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Karaciğer, vücudun en dayanıklı ancak aynı zamanda en sessiz organlarından biridir. Karaciğer, hastalığı belirti vermeden uzun süre çalışmaya devam edebilir. Fakat bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi büyük önem taşır. Bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

‘Basit Bir Ultrason Bile Hayat Kurtarabilir’

Karın sağ üst bölgesinde hissedilen ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, “Birçok kişi yıllarca bu belirtilerle yaşayıp durumu normalleştiriyor. Ancak sadece basit bir ultrason ya da kan testiyle ciddi bir karaciğer veya safra sistemi sorununun erken teşhis edilebileceğini bilmekte yarar var. Erken teşhis, tedavinin başarısını artırabilir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir ancak ihmal edilirse hayati risk taşıyan durumlara neden olabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun ciddiye alın ve sağlık kontrollerinizi aksatmayın” diye konuştu.

Related Posts

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor.

Bahar geldi, alerjiler arttı: Uzmanından uyarılar

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte toz alerjisi şikayetleri arttı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, aileleri toz taşınımı, ev içi temizlik ve maske kullanımı gibi konularda uyararak tavsiyelerde bulundu.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Sivas’taki Minibüs Kazasında Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

Sivas’taki kazada ölü sayısı 2’ye yükseldi SİVAS – Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir