Atık Isıdan Elektrik Üretiminde Yeni Fırsatlar

Sanayi Türkiye’nin Atık Isı Potansiyelinin Yüzde 42’sini Oluşturuyor

Türkiye’nin atık ısı potansiyelinin en büyük bölümü yüzde 42 ile sanayi sektöründen geliyor. ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde yaptığı açıklamada, demir-çelik, çimento, seramik ve inşaat malzemeleri üretimi gibi yüksek sıcaklıkta çalışan tesislerde yapılan yatırımlarla tesisin elektriğinin yüzde 10’una kadar olan kısmının atık ısıdan karşılanabileceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, Türkiye’nin yıllık 160 bin terajul atık ısı potansiyelinin yüzde 42’si sanayi sektöründen gelirken, bunu yüzde 40 ile termik santraller ve yüzde 18 ile ticari binalar takip ediyor. Bu potansiyel, yılda 4 milyon binek aracın trafikten kaldırılmasına denk bir emisyon azaltımını sağlayabilirken, aynı zamanda sanayi işletmelerine elektrik üretme ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunma fırsatı sunuyor.

Onur Ünlü, atık ısının geri kazanılmasıyla üretimde kaynak kullanımının en aza indirildiğini ve böylece temiz enerjinin sağlandığını belirtti. Özellikle demir-çelik, çimento ve seramik tesislerindeki yüksek sıcaklık kullanımından kaynaklanan atık ısı, elektriğin bir kısmını karşılayarak yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu tür yatırımlar, enerji verimliliğini artırarak 2030’a kadar 100 milyon ton emisyon azaltımı hedefine de katkı sağlayabilir.

Atık ısıdan elektrik üretiminin maliyetleri düşürdüğünü ve emisyonları azalttığını vurgulayan Ünlü, bu sistemin SKDM ve ETS gibi düzenlemelerden etkilenen sektörlere avantaj sağladığını belirtti. Ayrıca, atık ısıdan elektrik üretmek isteyen işletmeler için hibe, destek ve EPS gibi finansman olanaklarının bulunduğunu da ifade etti.

ESCON Enerji CEO’su, atık ısıdan elektrik üretimi için kurulan sistemlerin 5 yılda kendini amorti ettiğini ve işletmelerin bu alanda ESCO’larla veya devlet destekleriyle çalışabileceğini söyledi. Aynı zamanda OSB’lerin yönetimleri ile iş birliği yaparak yeşil OSB’ler oluşturmanın önemine dikkat çekti.

Ünlü, endüstriyel simbiyoz kapsamında atık ısı ve suyun da değerlendirilebileceğini belirterek, fabrikalar arasında sıcak su ve buhar ticaretinin sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağını vurguladı. Bu tarz iş birliklerinin OSB’ler içinde kaynak verimliliğini artıracağını ve emisyonları azaltacağını belirtti.

İstanbul’dan bildirildi.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘Uçan adam’ olarak hafızalara kazınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti

Katıldığı bir programda uçtuğunu iddia ederek ilginç hareketlerde bulunan ve bu yüzden ‘uçan adam’ olarak tanınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti. Ayrıca Yıldız’ın, “Havada durdum şahitlerim var.” repliği de sosyal medyada gündem olmuş ve uzun yıllar ününü sürdürmeye devam etmişti.