Türkiye’de İstihdam ve Büyüme Süreci

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Geleneksel ekonomi kuramına göre, bir yerde enflasyon varsa, faizler yüksekse, normalde istihdamın düşmesi gerekir ama Türkiye’de düşmedi, Türkiye büyümeye devam etti. Bunun sebebinin son 22 yılda insana yapılan muhteşem yatırım olduğunu görüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Yeteneğe Dayalı Kalkınma” temasıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul İnsan Kaynakları Forumu başladı.

Doç. Dr. Salim Atay, etkinlikteki konuşmasında, forumun üçüncüsünün düzenlendiğini anımsatarak, geçmişteki forumlar ve içerikleri hakkında bilgi verdi.

Atay, konuşmasında, Türkiye’nin, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi ve dünyadaki ekonomik durgunluğun sirayet ettiği enflasyon ve faizle karşı karşıya kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Fakat çok enteresan ki bu dönemde Türkiye 1,3 trilyon doları aşan gayrisafi milli hasılayı üretti. Bu herkes için üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Geleneksel ekonomi kuramına göre, bir yerde enflasyon varsa, faizler yüksekse, normalde istihdamın düşmesi gerekir ama Türkiye’de düşmedi, Türkiye büyümeye devam etti. Bunun sebebinin ne olduğunu araştırdığımızda, karşımıza çok önemli bir şey çıkıyor. 120 ayrı parametre üzerinde elimizde 40 milyon çalışan insanın verisi var. Bu büyük bir data. Bu büyük data üzerinden yaptığımız sayısız analizler sonucunda, Türkiye’nin son dönemde bunca olumsuzluklara rağmen, coğrafyamızdaki sıcak savaşların, siyasi krizlerin olduğu bu dönemde Türkiye hedefinden kopmadan, nasıl başarılı performans sergiliyor dediğimizde, bunun sebebinin son 22 yılda insana yapılan muhteşem yatırım olduğunu görüyoruz.”

Verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan faktörler hakkında katılımcılara bilgi veren Atay, eğitim kurumlarının sayısının artırılmasının önemli sonuçlar doğurduğunu anlattı.

Atay, ” Eğitim, sağlık, özgün fikirlerin desteklenmesi konuları çok önemli. Hükümetimizin bütün kurumlarıyla yeni fikirleri, yeni düşünceleri destekliyor olması, bir eylemin yeteneğe dönüşmesine, dolayısıyla da kalkınmaya aracılık ediyor.” dedi.

Fiziksel sermaye yatırımının ekonomiler için önemine işaret eden Atay, “Birçoğunuzun malumu olduğu gibi biz petrol, doğal gaz zengini bir ülke değiliz. Şu an Türkiye’nin geldiği bu gelişmişlik düzeyi, son 22 yılda insana yapılan yatırımların sonucudur.” değerlendirmesini yaptı.

36 ülkeden 4 bin 500’den fazla seçkin konuk ağırlandı

Verilen bilgiye göre, İstanbul İnsan Kaynakları Forumu’nun teması olan “Yeteneğe Dayalı Kalkınma”, Türkiye’nin yeni yüzyılda yetenek üssü olarak konumlandırılması vizyonu doğrultusunda, insanı kalkınma stratejilerinin merkezine yerleştiren kapsayıcı bir yaklaşım sunuyor.

Stratejik insan kaynakları yönetimiyle bireylerin yeteneklerini erken dönemde keşfetmeyi ve toplumsal katma değere dönüştürmeyi amaçlayan yaklaşım, sürdürülebilir büyümeye katkı sağlıyor.

Bu kapsamda, kalkınmayı yalnızca ekonomik büyümeyle tanımlamak yerine beşeri sermaye ve yetenek yönetimi odaklı bir yaklaşımla tanımlayan forum, kalkınmada insan odaklı stratejilerin, sürdürülebilirlik ve toplumsal eşitlik hedefleriyle nasıl bütünleşebileceğine dair somut bir çerçeve sunmayı hedefliyor.

Daha önce, 36 ülkeden 4 bin 500’den fazla seçkin konuğun ağırlandığı forum, bu yıl uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerini, kamu ve özel sektörün insan kaynakları yöneticilerini, akademisyenleri ve STK temsilcilerini bir araya getirdi.

Ayrıca foruma, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi “Üstün Yetenek Havuzu”nda yer alan gençler davet edilerek, devletle olan bağlarının güçlendirilmesi amacıyla özel etkinlikler düzenledi.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘Uçan adam’ olarak hafızalara kazınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti

Katıldığı bir programda uçtuğunu iddia ederek ilginç hareketlerde bulunan ve bu yüzden ‘uçan adam’ olarak tanınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti. Ayrıca Yıldız’ın, “Havada durdum şahitlerim var.” repliği de sosyal medyada gündem olmuş ve uzun yıllar ününü sürdürmeye devam etmişti.