Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Psikiyatri Uzmanından Depresyon Hakkında Bilgiler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, depresyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Depresyonun tanımını yaparak, belirtilerine ve nedenlerine değinen Dr. Özçimen, depresyonun sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özçimen, depresyonun günlük işlevselliği olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali, zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayarak, ruhsal travmaların da depresyona neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Özçimen ayrıca, depresyonun genetik yatkınlığa ek olarak çeşitli sosyo-ekonomik etkenler, ruhsal travmalar, çevresel olaylar ve yaşam tarzıyla ilgili faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Türkiye’de depresyon oranlarının arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özçimen, pandeminin etkisiyle depresyon vakalarında artış yaşandığını ve sosyolojik etkenlerin bu artışı tetiklediğini söyledi.

Uzm. Dr. Özçimen, kadınlarda depresyonun erkeklere göre daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe artan bir trend gösterdiğini belirtirken, kış depresyonunun mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olduğunu vurgulayarak, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halinde değişikliklere sebep olabileceğini aktardı.

Depresyonla mücadelede düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemine değinen Uzm. Dr. Özçimen, tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin genellikle etkili olduğunu belirtti. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini uyardı.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli