Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Ermeydani

Ermeydani bölgesinden en yeni haberler

Ermeydani

Ermeydani bölgesinden en yeni haberler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

Muş’a 100 Tosunla Gelen Göçer Aileler: 6 Ay Yaylada Yaşayacaklar

By Burak Kaya
1 Haziran 2026 2 Min Read
Muş’a 100 Tosunla Gelen Göçer Aileler: 6 Ay Yaylada Yaşayacaklar için yorumlar kapalı
Muş'a 100 Tosunla Gelen Göçer Aileler: 6 Ay Yaylada Yaşayacaklar

1 Haziran 2026 tarihinde, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden yola çıkan göçer Remzi Çelik, yaklaşık bin küçükbaş hayvanıyla Muş’un Şenyayla bölgesine ulaştı. Güneydoğu Anadolu’nun bunaltıcı sıcaklarından kaçan göçer aileler, sürüleriyle birlikte zorlu bir yolculuğun ardından yaylalara varıyor. Her yıl tekrar eden bu göç olayı, bölgedeki hayvancılığın en önemli dinamiklerinden birini oluşturuyor. Bu yıl, yaylaya çıkış zamanı geçen seneye göre yaklaşık bir ay gecikti. Kışın uzaması ve yağışların devam etmesi, göç sürecini etkiledi. Hem Remzi Çelik hem de besici Abdülhadi Yavuz, bu gecikmenin nedeninin iklim koşulları olduğunu belirtiyor.

Yaylaya ulaşan aileler, çadırlarını kurarak yaklaşık altı ay boyunca burada yaşamaya başlıyor. Elektrik ve altyapı imkanlarından yoksun olan bu yaşam, aileleri evlerinden yüzlerce kilometre uzakta zorlu koşullarda yaşamaya yöneltiyor. Göçerler, günün büyük kısmını hayvanlarının bakımı ve otlatılmasıyla geçiriyor. Ailelerin temel gelir kaynağını hayvanlardan elde ettikleri süt oluşturuyor. Mandıracılar çadırlara gelerek bu sütü satın alırken, aileler de peynir, yoğurt ve çökelek gibi ürünler üreterek ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Remzi Çelik, “Başka bir alternatifimiz yok. Bu iş zordur ama yine de hayvancılığa devam ediyoruz” diyerek hayvancılığın zorluklarına rağmen bu sektörde kalmanın kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Muş, yüksek rakımlı yaylaları, verimli otlakları, temiz su kaynakları ve serin havası ile hayvancılık için ideal bir yer sunuyor. Güneydoğu’nun sıcak yaz aylarında hem insanlar hem de hayvanlar olumsuz etkileniyor; Muş’un serin iklimi bu sorunu ortadan kaldırıyor. Çelik, yaylanın hayvanlar için çok verimli bir yaşam alanı sunduğunu vurguluyor.

Göç olayı sadece Muş ile sınırlı değil. Abdülhadi Yavuz, koyun sürülerinin yolda olduğunu belirterek, göçerlerin Erzurum, Kars, Ağrı ve Bingöl’ün Karlıova bölgesine de gittiğini aktarıyor. 22 yıldır besicilik yapan Yavuz, bu yıl Muş’a yaklaşık 100 tosunla geldi. Geleneksel göçer hayvancılık, modern yaşamın konforlarından uzakta, fiziksel olarak zorlayıcı bir meslek olmasına rağmen, kuşaktan kuşağa aktarılarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun kırsal ekonomisinde hala belirleyici bir rol oynamaya devam ediyor. Zorlu koşullara rağmen göçer aileler, sürülerinden ve yaylalarından asla vazgeçmiyor.

Author

Burak Kaya

Follow Me
Other Articles
Previous

Google’ın Yenilenmesi, Kullanıcıları Alternatif Arama Motorlarına Yönlendiriyor

Next

İran ve Lübnan Arasındaki İlişkiler Güçleniyor: Kalibaf ve Berri’den Önemli Görüşme

SON YAZILAR

  • ASELSAN’dan Kritik Başarı: Yerli ve Milli Kızılötesi Dedektörler
  • İran’dan Bahreyn’deki ABD üssüne saldırı
  • Borsada işlem gören ambalaj sektörünün köklü firması iflasın eşiğinde
  • ABD-İran savaşı enerji devinin kasasını doldurdu: Kârı yüzde 70 arttı, çevrecilerden sert tepki geldi
  • 24 milyon kişinin yaşadığı dev şehir yavaş yavaş batıyor: Evler, yollar ve tarihi yapılar tehlikede
  • Artvin Belediye Başkanı Erdem’in de arasında bulunduğu 6 belediye başkanı CHP’den istifa etti
  • 500 yıl boyunca duvarın içinde gizli kalan hazine tesadüfen bulundu
  • Sosyal medya fenomeni ‘Canbequit’ hakkında soruşturma: Hesaplarına erişim engeli getirildi
  • Fatih’te kadın turisti takip eden şüpheliye gözaltı
  • Hac heyecanı başlıyor! Kayıtlar için takvim açıklandı

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.046)
  • Ekonomi (104)
  • Haber (406)
  • Sağlık (93)
  • Teknoloji (53)
Copyright 2026 — Ermeydani. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort